Koeka TOG waarden

TOG is de afkorting van Thermal Overall Grade, een manier om de isolatiewaarde te bepalen. Bedacht in Groot Brittanië. Door de TOG is er een referentie gekomen waardoor je makkelijker kan zien wat je als ouder nodig hebt. Steeds meer fabrikanten laten hun producten daarom testen om aan te kunnen geven wat de TOG waarde is. 

TOG zegt dus iets over de warmte van een product. Heel belangrijk dat je baby het niet te warm of koud heeft. Soms lijkt een deken niet voldoende te isoleren maar het heeft niets met de isolatie te maken. Misschien is de deken 2 cm dunner maar toch 2x warmer als die dikke van 4 cm. TOG zegt meer over een product dan je dacht. Technische achtergrond TOG voor de wiskundige onder ons.

Iedere kledinglaag heeft een TOG waarde. Je moet alle getallen optellen om aan het totaal te komen. Romper = +/- 1 TOG + Laken = +/- 0,1 TOG + Een deken afhankelijk van het seizoen 0,5 (zomer, voor- na seizoen) tot 4 (winter).

 In Nederland hebben we de slaapkamertemperatuur ergens tussen de 18 en 22 graden. Zoals je in de onderstaande tabel kunt zien, hebben we dan een isolatiewaarde nodig tussen de 3 en 4 TOG. Gebruik geen hogere TOG want dat vergroot het risico op warmtestuwing. 

Kamer Zomer Voor/Najaar Winter
temp. 3 tot 4,5 TOG 7,5 tot 10,5 TOG 12 tot 13,5 TOG
24 2
23
22
21
20
19 7
18
17 12
16
15 5
14
13
12
11
10 11
9
8 14

Wat houden we aan

0,5 tog - kamertemperatuur: boven de 26 °C (alleen luier gebruiken) 
1,0 tog - kamertemperatuur: 23 - 24 °C (luier met laken of luier met romper) 
2,0 tog - kamertemperatuur: 20 – 22 °C (babydeken met laken en evt. romper) 
2,5 tog - kamertemperatuur: 16-19 °C (slaapzak, babydeken met laken of overtrek en evt. romper)

Of het zomer of winter is maakt voor het gevoel wel uit. Al kan het binnen constant 20 graden zijn dan voelt dat in de zomer bij 30 graden heel, heel koel terwijl dat in de winter al heel snel warm is.


Wanneer wordt je kindje geboren?

Is dat tijdens de koude maanden of juist tijdens het warmere seizoen? Kies in onderstaand overzicht een geschikte deken. Bedenk dat je voor het opvolgend seizoen ook een deken nodig hebt.

Met deze Koeka tog ratings of warmte-cijfers, kan je het juiste product kiezen afhankelijk van het seizoen en de omgevingstemperatuur. Hoe hoger het nummer hoe warmer het product is. De tog ratings worden door het onafhankelijk laboratorium ITS getest; Intertek.


koeka tog waarden